Blogger Tricks
"Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less traveled by, and that has made all the difference." Robert Frost

2014-10-19

Магическите огледала на Япония и Китай

Научен експеримент, извършен по-рано тази година върху реплика на древно бронзово огледало, което се помещава в Националния музей в Киото, разкри, че оригиналът може би е бил използван като т.нар. магическо огледало за извличане на образи на планински магъосници и на божествени зверове при ритуали за почитане на слънцето. В едно магическо огледало неравността на полираната повърхност, която е трудна за забелязване от невъоръжено око, при отразяване на светлината отпред възпроизвежда изображения на обратната страна.


 Огледалото, познато като Огледалото на Химико, е изровено от гробницата на Хигашиномия в Айчи, Япония, и се отнася към категорията “sankakubuchi shinjukyo” (огледала за призоваване на божества и зверове). То е свързано с Химико, Кралицата-шаман, която управлявала Кралство Яматай през III в. от н.е., тъй като някои от огледалата открити в гробницата и на други места били гравирани с годината 239, а това е времето, когато, според китайската хроника, китайският император е предоставил 100 бронзови огледала на пратеника на Кралицата. По онова време огледалата били разглеждани като ценен дар между членовете на съда и често били използвани като дипломатични подаръци за образуване на политически съюзи.



Странен е фактът, че Кралица Химико не се споменава в японските анали, а тя е популярна от китайския класически исторически текст „Записки за Трите Кралства“, писан в края на 3 в., който дава най-ранната и най-пълна картина за древната кралица. „Записки за Трите Кралства“ (компилирани около 290 г. от н.е.) се смята за една от най-достоверните истории за китайските династии, но точното местоположение на Кралство Яматай остава неясно. Счита се, че Яматай е управлявал около 30 други държави, които са съставяли Японските острови, въпреки че реалното му местоположение никога не е било доказано.

Рю Мураками, управител на борда на уредниците на музея, казва, че откритието би могло да предостави ценни улики при изучаването на функционирането на бронзовите огледала в древна Япония. „Някой очевидно е забелязал този феномен и умишлено е оформил огледалата по този начин“, казва той. „Вярвам, че те имат връзка със слънцепоклонничеството.“ Мураками използвал 3D-принтер, за да възпроизведе реплика на огледалото Sankakubuchi Shinjukyo от материали от оригиналите, като медна и калаена пудра. На гърба на огледалото са изографисани магьосници и митични същества.



Експериментът показал, че огледалото наистина може да прожектира образите, изобразени на гърба. „Откритието би могло да доведе до преосмисляне на ролята на огледалата в древните ритуали:, казва Шоджи Моришита, доцент по археология във Факултета по исторически и културни прочувания към университета в Отемае. „Понякога са намирани дузини огледала само от една погребална могила. Теоретично, не е трудно да си представим как те са били подреждани в линия, за да прожектират няколко образа.“

Китайските археолози също са проявили голям интерес към огледалата Вей. Въпреки че те безспорно са стилистично свързани с други китайски огледала, не са открити подобни такива в Китай. Това е накарало един всепризнат китайски учен да предположи, че огледалата Вей са били правени от китайски занаятчии, напуснали собствената си земя и потърсили убежище в Япония, и следователно не биха могли да бъдат Огледалата на Химико – твърдение, отхвърляно от повечето японски археолози.

Магическите огледала произхождат от Китай и Япония. Те придобили популярност  в Европа в началото на 19-ти век и много бележити учени са правели опити да обяснят техния феномен. По-долу са изображения на такива огледала:



Изглежда, че има два типа магически огледала. Първите възпроизвеждат изображения подобни на образа на гърба им, така давайки илюзия за „прозрачност“. Вторите възпроизвеждат напълно различни образи от релефа на задната им страна. Това обяснява наличието на толкова много теории за тяхното функциониране и изработване. 
Сър Д. Брюстър, изобретателят на калейдоскопа, дава следното обяснение за магическите огледала, бидейки експерт в поларизацията на светлината. „Добре известен факт е, че среброто, полирано чрез очукване, действа по различен начин в сравнение със среброто с огледално покритие.“ После той предполага, че отразеният образ не е получен от фигурата на гърба на огледалото, а е умишлена излюзия. Фигурите са копие на изображението, което създателят е нарисувал на предната част на огледалото, и след това скрил чрез полирането. Брюстър също предполага, че фигурата може да бъде разядена от разредена киселина, така че да премахне и най-малката останала част от метала. След това повърхността може да се полира с парче плат, за изравняването й.
Накрая той споменава, че магическите огледала били много ценна и търсена стока в древността. Според Д-р Гиъртс, те са били изработвани от 5 части олово, 15 части калай и 80 части мед. След като се полират хубаво, огледалата се покриват със слой живачна смес. Тя се нанася с енергични втривания с парче мека кожа, като тази манипулация трябва да продължи толкова дълго, докато излишъка от живака свърши и огледалото придобие блестяща отразяваща повърхност.

Ето и видео, което онагледява функционирането на магическите огледала:

И още едно доста интересно, на което японският премиер подарява на Папата магическо огледало, обяснявайки че се вижда образа на Христос.




Източници:



Вижте още:  Мистерията на мумията от планините Сан Педро

Няма коментари:

Публикуване на коментар